Kjære søsken i troen som samarbeider med NMS om misjon!
NMS sin partnerkirke i Frankrike, Den forente protestantiske kirke (EPUdF), står ved et vendepunkt. I hjertet av kirkens arbeid ligger misjonen – oppdraget om å bringe Guds evangelium til verden gjennom ord, handlinger og fellesskap.
Men hvordan kan vi som kirke være mest mulig tro mot dette kallet i en verden som stadig er i endring?
EPUdF løftet spørsmålet om kirkens misjon og minesterier (tjenester) fram under den nasjonale synoden i mai. Til nå har kirken bare godkjent den pastorale tjenesten, men spørsmålet synoden måtte ta stilling til var i hvilken grad kirken burde åpne opp for andre tjenester i tillegg. Dette er ikke bare en organisatorisk diskusjon – det handler om selve essensen av hva det vil si å være kirke.
Etienne Berthomier ledet arbeidet med temaet «Misjon og Ministeriet» under synoden. Der uttalte han dette:
– Kirken eksisterer ikke bare for sine medlemmer, men for å overbringe det evangeliet den har mottatt – gjennom sine ord, sine handlinger, sine prosjekter og sin levemåte. Dette kallet til misjon er ikke forbeholdt noen få utvalgte. Det er en oppgave som tilhører hele kirken, alle dens medlemmer, på alle nivåer. Likevel vet vi at for å styrke kirkens vitnesbyrd, trenger vi tjenester – ministerier – som legger til rette for at vi sammen kan være de beste vitnene vi kan være.
En åpenhet for Nye ministerier (tjenester)
Synoden har tatt et viktig skritt ved å åpne opp for nye tjenestefunksjoner i kirken. Disse funksjonene skal supplere det generelle pastorale arbeidet og gi menighetene større fleksibilitet. I stedet for å fastsette faste rammer for disse tjenestene, har synoden valgt å gi lokale menigheter frihet til selv å definere hvilke tjenester de trenger for å kunne nå ut med evangeliet i sine lokalsamfunn. Målet er å møte dagens behov og tilpasse seg de unike utfordringene og mulighetene som finnes i ulike regioner.
Eksempler på slike funksjoner kan være:
- Diakonale tjenester som fokuserer på sosial rettferdighet og omsorg for de mest sårbare.
- Evangelistroller som formidler evangeliet til nye mennesker og steder.
- Formidling og opplæring for å utruste menighetene til å leve ut sitt misjonskall.
- Fellesskapsbyggere som styrker samholdet i menigheten og skaper nye arenaer for deltakelse.
Denne listen er ikke endelig – den er ment å være dynamisk og kan utvikles i takt med den lokale kirkens behov og medlemmenes talenter. Målet er å styrke kirkens evne til å være relevant og handlekraftig i møte med dagens samfunn.
Misjon som et felles anliggende
Synoden har også understreket at misjon må gjennomsyre hele kirkens liv.
– Misjon er ikke en aktivitet i tillegg til det andre vi gjør, men selve fundamentet for hva vi gjør. Dette betyr at hver menighet, hvert prosjekt og hver gudstjeneste må preges av et ønske om å nå ut – til lokalsamfunnet, til nasjonen, og til verden», understreker Berthomier.
Et kall til handling
Denne fornyelsen av kirkens misjonsarbeid og tjenester krever både bønn, engasjement og støtte. Vi er alle en del av denne reisen, og som partner til EPUdF vil NMS både støtte kirken og gå sammen med dem i konkrete prosjekter for å realisere kirkens kall til verden. Som Etienne påpeker, er opplæring en nøkkel: ikke bare for de som har formelle tjenester, men for alle medlemmer av kirken. Vi trenger å utruste hverandre til å være vitner i vår hverdag.
Derfor inviterer vi deg til å støtte denne viktige prosessen:
- Be om at Gud må lede kirken i denne nye fasen, og for at de nye ministeriene må bære frukter.
- Delta i kirkens arbeid – del dine talenter og ressurser, og la deg selv bli utrustet for tjeneste.
-
Gi din støtte til prosjektene som springer ut av denne visjonen, slik at de kan vokse og bringe lys og håp til mange.
En fremtid fylt av muligheter
EPUdF står midt i en spennende tid – en tid hvor vi sammen kan forme kirkens fremtid. Ved å svare på dette kallet, kan vi ikke bare styrke fellesskapet vårt, men også være lys og salt i en verden som trenger Guds kjærlighet.
Takk for at du er en del av denne reisen. Sammen kan vi gjøre en forskjell.